Carmona Tapas Bar, ul. Chodkiewicza 3, Warszawa Mokotów, +48224141919, carmona@carmona.pl, www.carmona.pl
Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | Wędliny i Sery
RSS
poniedziałek, 04 lipca 2011

Queimada Queimada to pradawny galicyjski rytuał, odprawiany późno w nocy aby odpędzić złe duchy i zapewnić powodzenie jego uczestnikom. Pochodzenie queimady jest niejasne: jedni twierdzą że odwołuje się on do przedwiecznych, druidycznych obrzędów charakterystycznych dla zdominowanej przez Celtów Galicji. Inni utrzymują, że to po prostu efekt dwudziestowiecznej fascynacji pogańskimi obrzędami i New Age, a tradycja jest raczej efektem imprezowego charakteru galicyjskich imigranów w Madrycie niż jakichkolwiek "wyższych" sił. 

W każdym razie Queimada robi wrażenie. Ciepłą, letnią nocą, grupa ludzi zbiera się na otwartej przestrzeni wokół wielkej misy z magicznym napojem. Do misy wlewana jest aguardiente - galicyjski mocny alkohol, następnie dodaje się różne dodatki, których skład zależy tylko od inwencji i fantazji przygotowującego queimadę. Zwykle znajdziemy tam ziarna kawy, skórki cytrusów, czasem trochę korzennych przypraw. Następnie queimada jest podpalana... Jaskrawo niebieski płomień bucha w niebo, a mistrz ceremonii skanduje magiczną formułę.

W oryginale możecie jej posłuchać tutaj: http://pl.filesmap.com/mp3/p2Ih/a-quimada-o-conxuro-da-queimada/, a angielskie tłumaczenie najłatwiej znaleźć w wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Queimada_(drink). Tłumaczenie polskie wkrótce.

Gdy magiczna formuła kończy się mistrz ceremonii gasi Queimadę, a następnie rozlewa gorący, korzenny napój do niewielkich czarek wszystkich uczestników.