Carmona Tapas Bar, ul. Chodkiewicza 3, Warszawa Mokotów, +48224141919, carmona@carmona.pl, www.carmona.pl
Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | Wędliny i Sery
RSS
czwartek, 15 marca 2012

Jamon SerranoPołudnie hiszpanii słynie z gorących plaż, świeżych owoców morza i wybornego lokalnego dania paella przygotowywanego ze specjalnego gatunku ryżu do paelli. Jednak gdy wjeżdżamy w głąb Półwyspu Iberyjskiego zarówno krajobraz jak i kuchnia gwałtownie się zmieniają. Zaczynają nas otaczać sielskie pagórkowate tereny pokryte trawą i krzewami. Nadal jest gorąco (czasem nawet bardziej niż nad morzem) ale powietrze jest już inne - czuć zapach lądu, świeżych ziół i natury.

Hiszpański interior słynie ze swych wybornych wędlin. Szynka Jamon Serrano lub Szynka Jamon Iberico czy paprykowe kiełbasy chorizo znane i cenione są na całym świecie. Mimo, iż włoskie Prosciutto wydaje się być popularniejsze to wyroby hiszpańskiego masarstwa zdobywają już od dawna należne im miejsce. Jamon Iberico Pata Negra

O jakości hiszpańskich wędlin przesądza chodowana wyłącznie na półwyspie iberyjskim specjalna rasa świń - Cerdo Iberico. Świnie rasy iberico są niewielkie, charakteryzują się jednolicie czarnym umaszczeniem i żyją na wielkich polach La Manchy i Castilli. Świnie te są hodowane w warunkach półotwartych, w dużej części same wyszukują najlepsze kąski soczyście zielonej trawy, a dokarmiane są żołędziami aby jeszcze podnieść jakość i smak ich mięsa. Można powiedzieć, że to prawdziwie szczęśliwe świnki! ;)

Ze świń iberico przygotowuje się wędliny oznaczone tym przymiotnikiem - np. Jamon Iberico (szynka), chorizo iberico (paprykowa kiełbasa) lub lomo iberico (suszona polędwiczka). Dzięki naturalnemu procesowi hodowli oraz tradycyjnym procesom produkcji wędlin charakteryzują się one niezrównanym smakiem i aromatem.

O konkretych wędlinach, ich rodzajach, smaku i sposobach produkcji w następnym wpisie.