Carmona Tapas Bar, ul. Chodkiewicza 3, Warszawa Mokotów, +48224141919, carmona@carmona.pl, www.carmona.pl
Durszlak.pl
Kategorie: Wszystkie | Wędliny i Sery
RSS
niedziela, 20 marca 2011

Jorge NegrerosJak wszyscy pewnie wiedzą, niedłącznym elementem życia w Hiszpanii jest wino. Hiszpanie piją je zawsze i wszędzie, od rana do wieczora, piją młodzi i starzy, kobiety i mężczyźni. Nie wszyscy jednak wiedzą, że Hiszpanie mają do swojego wina znacznie luźniejszy stosunek niż np. Francuzi. Wina hiszpańskie są często mieszane z innymi, bezalkoholowymi napojami, pite ze szklanek i bez wielkiej ceremonii. Dokładnie takie podejście do wina prezentują winiarze z Casa Mariol, których win macie możliwość próbować w Carmona Tapas Bar.

Poniżej kilka prostych przepisów na drinki z wina. Mimo, że dla winnych tradycjonalistów niektóre receptury mogą brzmieć przerażająco uwierzcie na słowo - wszystkie kombinacje sprawdzają się świetnie.

Calimocho (Kalimotxo)

1 litr Coca-Coli

1 litr czerwonego wina

Dużo lodu

Całość drinka mieszamy i rozlewamy na lodzie do wysokich szklanek.

Tinto de verano

1 litr lemoniady "Casera" (ale Sprite lub 7up będzie też ok)

1 litr czerwonego wina

Dużo lodu

Całość drinka mieszamy i rozlewamy na lodzie do wysokich szklanek.

Pitilin gorri

1 litr oranżady (Fanta może być)

1 litr czerwonego wina

Dużo lodu

Całość drinka mieszamy i rozlewamy na lodzie do wysokich szklanek.

 

Rebujito

1 litr sprite (Fanta może być)

 0,25l Sherry Jerez Fino (wytrawne)

Dużo lodu

Całość drinka mieszamy i rozlewamy na lodzie do wysokich szklanek.

wtorek, 08 marca 2011

Churros Obiecany przepis na churros poniżej:

100g masła

500ml wody

5 łyżek cukru

400g mąki pszennej

4 jaja

cynamon i wanilia do smaku

olej do smażenia

 

 

Masło rozpuścić w wodzie gotując całość na niewielkim ogniu. Dodać cukier, ew. cynamon i aromat waniliowy. Gdy wszystko się rozpuści wsypać całą mąkę za jednym razem i energicznie mieszając drewnianą łyżką wyrabiać ciasto cały czas podgrzewając na niewielkim ogniu. Ciasto powinno się uformować w jednolitą, odchodzącą od garnka i błyszczącą kulę. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.

Gdy ostygnie wbijać do ciasta po jednym jajku i dokładnie mieszać za każdym razem. Następne jajko dodawać dopiero po uzyskaniu jednolitej konsystencji po wbiciu poprzedniego. Ciasto może się rozdzielać i mieszanie, przynajmniej na początku może być bardzo pracochłonne - tak ma być. Z czasem ciasto się połączy z powrotem.

Po wmieszaniu wszystkich jajek w garnku lub frytownicy nagrzać olej do głębokiego smażenia do 180 stopni. Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać w formie długich, karbowanych paluchów bezpośrednio do gorącego oleju. Smażyć po 1-2 sztuki na raz przez kilka minut z każdej strony do zbrązowienia.

Churros po usmażeniu odsączyć na papierze kuchennym, posypać cukrem pudrem i podawać z gorącą czekoladą do picia.

Smacznego!

czwartek, 03 marca 2011

BOLLOS PREÑAOSDzisiaj tłusty czwartek. Jednak my w Carmonie postanowiliśmy zaproponować Wam coś innego niż wszechobecne pączki z różą i lukrem.

Hiszpanie również świętują tłusty czwartek (czyli tytułowy jueves lardero lub jovelardero) jednak zamiast pączków i faworków wolą mięso i kiełbasę. W tym dniu królują gotowane mięsa, bułeczki z chorizo oraz tortilla z różnymi kiełbaskami. Dzień ten bywa nawet również nazywany dia del tortilla.

Przepis na tortillę już był zatem chcielibyśmy Wam dzisiaj zaproponować przepis na pączki (a właściwie bułeczki) z mięsnym farszem czyli bollos preñaos. Bułeczki te dostępne są cały rok na różnych festynach i świętach, jednak to właśnie w tłusty czwartek stają się hitem - szczególnie w Asturii i okolicach.

Bułeczki przygotowujemy z ciasta chlebowego:

500g mąki

Opakowanie drożdży suszonych

Łyżka oliwy z oliwek

150ml wody

Łyżeczka soli

Łyżka cukru

Drożdże wymieszać z mąką, dodać oliwę z oliwek, sól, cukier i powoli dodając wodę (wg potrzeby - ilość zależy od rodzaju mąki) wyrabiać do uzyskania jednolitej konsystencji i miękkiego, odchodzącego od ręki ciasta.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Następnie szybko wyrobić ciasto ponownie, formować bułeczki z farszem w środku i odstawić na blachę na 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed upieczeniem posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka lub wody.

Piec ok. 20 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni.

 

Farsz:

W najprostszej wersji w ciasto chlebowe możemy zawinąć po prostu kawałek dobrej kiełbasy chorizo lub białej butifarry czy longanizy (nadaje się również nasza swojska biała kiełbasa). Warto jednak przygotować trochę bardziej skomplikowany farsz, który wcale nie jest taki trudny:

1 kiełbaska chorizo

Gruby plaster boczku wędzonego surowego

Pół małej cebuli

Ząbek czosnku.

Kiełbaskę i boczek pokroić w drobną kostkę, cebulę również, czosnek posiekać bardzo drobno lub przecisnąć przez praskę. Na patelni wytopić powoli boczek i chorizo, na aromatycznym, czerwonym tłuszczu dusić cebulę i czosnek aż się zrobią miekkie. Ewentualnie doprawić do smaku.

Całość odcedzić z tłuszczu i ostudzić aby farsz był dość zwarty. Nakładać małą łyżeczkę farszu do każdej bułeczki.

 

Smacznego!

 

Przepis (zmodyfikowany) i zdjęcie pochodzą ze strony
http://anicaensucocina.blogspot.com/2011/02/bollos-prenaos.html