Carmona Tapas Bar, ul. Chodkiewicza 3, Warszawa Mokotów, +48224141919, carmona@carmona.pl, www.carmona.pl
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Szczypior młodego czosnku - ajetes / ajo tierno

zdjęcie: http://eladerezo.hola.com

Ajetes to pędy młodego czosnku, przypominające wyglądem grubą dymkę lub szczypior. Ajete (inaczej ajo tierno czyli czosnek z ziemi) zbiera się zanim zdążą się wykształcić główki i ząbki tradycyjnego czosnku, zatem smak i aromat łodyg jest delikatniejszy, mniej palący, ale nadal mocno czosnkowy. Ajetes nadają się świetnie do lekko duszonych dań na ciepło, którym dodają przyjemnie czosnkowego aromatu i ciekawej struktury.

Z ajetes można przygotować tortilla espanola, bardzo popularne jest także proste grillowanie łodyg młodego czosnku na otwartym ogniu (lub na węglach) i podawanie jako świetną przekąskę tapas.

Bardzo ciekawym (i popularnym) pomysłem jest także dodawanie młodego czosnku ajetes do najprostszej jajecznicy - po hiszpańsku revuelto. Nada on wyrazisty, ale nie nazbyt mocny posmak czosnku i doda interesującej, lekko chrupiącej struktury łagodnej z natury potrawie. Idealne z dodatkiem kilku krewetek, a jeszcze lepiej węgorzy gulas.

Revuelto con ajetes, gamabs y gulas

Składniki:

  • Ajetes - 4szt
  • Gulas - 100g
  • Krewetki (mogą być nawet mrożone, koktajlowe, ale oczywiście im większe tym lepsze)
  • 6 jaj
  • masło
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Na patelni roztopić masło
  2. W tym czasie ajetes pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, krewetki ewentualnie rozmrozić i obrać, gulas ewentualnie odcedzić.
  3. Na rozgrzane masło włożyć gulas, krewetki i ajetes i chwile podsmażyć.
  4. Jajka roztrzepać widelcem z solą i pieprzem, wlać na patelnię i szybko usmażyć jajecznicę.
  5. Podawać bardzo gorącą ze świeżym chlebem.

Jako, że zarówno gulas jak i ajetes są w Polsce trudno dostępne można skorzystać z gotowej mieszanki w słoiku - węgorze gulas, czosnek ajetes i krewetki w oliwie. W takim przypadku wystarczy wylać zawartość słoika, podgrzać na patelni i dodać jajka.

 

środa, 13 marca 2013, baryg

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: