Carmona Tapas Bar, ul. Chodkiewicza 3, Warszawa Mokotów, +48224141919, carmona@carmona.pl, www.carmona.pl
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

(An)Gulas - mini węgorze z Hiszpanii

Angulas to małe węgorze (właściwie narybek) o wadze ok. 1g, długości ok. 8 cm i wieku 2-3 lat. Są uważane za wielki przysmak na północy Hiszpanii i po drugiej stronie granicy we Francji. Szczególnie ich nietypowy smak upodobali sobie Baskowie. Ze względu na przełowienie i wielką popularność tego przysmaku ich cena ostatnio bardzo wzrosła aż do poziomu 1000-1500 Euro za kg. Z tego powodu coraz większą popularnością cieszą się gulas - produkt przetwórstwa ryb - surimi - ukształtowany w formę małych węgorzy.

Gulas, mimo mało prestiżowego pochodzenia, są jednak zupełnie innym produktem niż znane wszystkim "paluszki krabowe". Przygotowywane z wysokiej jakości mięsa białych ryb, doprawione naturalnymi składnikami są postrzegane jako produkt równie wartościowy jak prawdziwe angulas, a sklepach leżą na tych samych półkach na których znaleźć możemy świetne ryby i owoce morza.

Producent La Gula del Norte wykorzystuje najlepsze tradycje produkcji surimi, którego historia sięga szesnastowiecznej Japonii. Surimi produkowane zgodnie z tymi zasadami jest pełnowartościowym produktem, który wyróźnia się wysoką zawartością białka i bardzo niską tłuszczu i cholesterolu. 

Gulas al Ajillo

Składniki:

  • Węgorze Angulas 185g
  • Czosnek
  • Papryka pikantna - optymalnie wędzona papryka guindilla, może być także chili
  • Oliwa z oliwek Virgen Extra
  • Gruba sól morska

Przygotowanie:

  1. Czosnek pokroić w cienkie plastry, z papryki usunąć nasiona, pokroić w plasterki
  2. Na głębokiej patelni rozgrzać dużo oliwy - na ok 1cm wysokości. Oliwa powinna być ciepła, ale nie bardzo gorąca
  3. Włożyć czosnek, paprykę i gulas. Dusić na niewielkim ogniu ok. 20 minut. Posolić.
  4. Podawać bardzo gorące z dużą ilością pieczywa.
  5. Gulas można schłodzić i podgrzewać. Można podać także na zimno, odcedzone z oliwy.

 

Sałatka z gulas i krewetek

Składniki:

  • Gulas del Norte 125g
  • 5 dużych krewetek, obranych
  • Czosnek
  • Papryka pikantna - optymalnie wędzona papryka guindilla, może być także chili
  • Oliwa z oliwek Virgen Extra
  • Mieszana sałata (karbowana, szpinak, roszponka, rukola)
  • Granat
  • Rodzynki
  • Orzeszki piniowe
  • Ocet Sherry

Przygotowanie:

  1. Gulas przygotować jak w przepisie powyżej dodając pod koniec duszenia krewetki
  2. Ostudzić, odsączyć z oliwy
  3. Na talerzu wymieszać sałaty.
  4. Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni lub w piekarniku. UWAGA! Bardzo łatwo je przypalić.
  5. Granat obrać, wyłuskać poszczególne ziarenka.
  6. Na sałatach ułożyć krewetki i gulas. Posypać orzeszkami, granatem, rodzynkami.
  7. Skropić octem z wina sherry i oliwą z gotowania krewetek.

 

czwartek, 07 lutego 2013, baryg

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: