Carmona Tapas Bar, ul. Chodkiewicza 3, Warszawa Mokotów, +48224141919, carmona@carmona.pl, www.carmona.pl
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Zima! Rozgrzewające dania jednogarnkowe z Hiszpanii.

fabada

Z kuchnią hiszpańską zwykle kojarzymy lekkie dania z owoców morza, ewentualnie Paellę z Walencji lub dania z genialnych hiszpańskich wędlin. Często trudno raczej sobie nam wyobrazić, że niemal równie popularne - tylko w innych regionach - mogą być dania ciężkie, zawiesiste, pełne warzyw strączkowych, ziemniaków, mięs i kiełbas.

Tymczasem na północy Półwyspu Iberyjskiego, w wysokich na 2000 metrów górach Picos de Europa i chłodnych okolicach Zatoki Biskajskiej dania takie są podstawą diety lokalnej ludności. Z połączeniu produkowanych na miejscu kiełbas chorizo i morcilla, dużej ilości fasoli, soczewicy i ciecierzycy, z szafranu, papryki i pomidorów przygotowuje się zawiesiste fabady (dania z fasoli), puchero (kociołki), potaje (gulasze) i cocido (buliony z mięsem i warzywami strączkowymi). Potrawy takie sprawdzą się także świetnie podczas polskich, mroźnych zim.

Dziś chcielibyśmy przedstawić Wam przepis na:

Potaje de lentejas z Extremadury ("gulasz" z soczewicy)

Składniki:

  • 250g zielonej soczewicy
  • 1 główka czosnku
  • 2 kiełbaski chorizo fresco
  • ok 250g surowej morcilla iberica
  • kawałek kości z szynki serrano lub trochę okrawków z szynki
  • 1 duży ziemniak
  • 1 duża cebula
  • 3 łodygi selera naciowego
  • papryka suszona pimenton de la vera
  • pieprz czarny
  • kolendra (ziarna)
  • liść laurowy
  • 3 goździki
  • garść szpinaku lub botwiny
  • kilka kromek czerstwego chleba
  • oliwa z oliwek virgen extra
  • marynowane, słodko-ostre papryczki guindillas do dekoracji

Przygotowanie:

  • Soczewicę opłukać, przebrać
  • Cebulę obrać, posiekać. Główkę czosnku w całości przekroić na skos, zrumienić na suchej patelni. Selera naciowego obrać i pokroić w skośne plastry.
  • Chorizo i morcillę pokroić w grube plastry. Odłożyć po 2 plastry na poźniej.
  • W dużym garnku podsmażyć morcillę, chorizo, cebulę, selera. Gdy cebula się zeszkli dodać soczewicę, szynkę serrano, główkę czosnku, pieprz w całości, liść laurowy, kolendrę, goździki, zalać 1 litrem wody i doprowadzić do wrzenia.
  • Gotować, aż soczewica zacznie mięknąć. Dodać obranego i pokrojonego w grubą kostkę ziemniaka.
  • Gdy soczewica i ziemniaki będą miekkie dodać poszarpany szpinak lub botwinę, wymieszać i zestawić z ognia.
  • Na patelni na oliwie podsmażyć odłożone wcześniej chorizo i morcillę, dodać pokrojony w kostkę chleb i zrumienić na grzanki.
  • Potaje podawać posypane grzankami i z papryczką guindilla na szczycie.

 

środa, 16 stycznia 2013, baryg

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: