Carmona Tapas Bar, ul. Chodkiewicza 3, Warszawa Mokotów, +48224141919, carmona@carmona.pl, www.carmona.pl
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Szynka przednia (łopatka) - Paleta czy oryginalna, klasyczna szynka tylna - Jamon?

Jakiś czas temu pisaliśmy o hiszpańskich wędlinach, szynkach jamon serrano i iberico, a także o rasach świń, z których smakołyki te się produkuje. Nie wspomnieliśmy jednak o jednym ważnym aspekcie dotyczącym szynek: o podziale szynek na produkowane z tylnych bądź przednich nóg świni białej lub iberyjskiej.

Technicznie rzecz biorąc "szynka" przednia, czyli łopatka - hiszp. paleta, nie może być nawet nazywana szynką. Jedynie wędliny wyprodukowane bezpośrednio z tylnych nóg mogą być określane jako szynka - czyli jamon w zależności od rasy świni i sposobu chowu - jamon serrano, jamon iberico itp.

Paleta pochodzi z przedniej nogi, zatem jest naturalnie mniejsza, ale co ważniejsze - mniej tłusta, co w przypadku szynek uznawane jest za wadę jako że marmurkowy tłuszcz przerastający mięśnie jest głównym nośnikiem smaku. Łopatki także mają zupełnie inny układ kostny, który sprawia, że krojenie ich wymaga jeszcze większej wprawy, wiedzy i doświadczenia niż krojenie klasycznej szynki jamon.

Aby przybliżyć podstawowe różnice między jamon a paleta przygotowaliśmy infografikę.


sobota, 26 stycznia 2013, baryg

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: