Carmona Tapas Bar, ul. Chodkiewicza 3, Warszawa Mokotów, +48224141919, carmona@carmona.pl, www.carmona.pl
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Patatas a la riojana

Dań "zimowych" ciąg dalszy. Dziś danie z regionu Rioja, który latem słynie z wybornych win i wysokich temperatur, niemniej w zimie bywa chłodno i nieprzyjemnie. Stąd Patatas a la Riojana są pikantne, treściwe i sycące.

Patatas a la Riojana

Składniki

  • Kilogram ziemniaków
  • 300-400g pikantna, surowa kiełbasa chorizo fresco
  • 3 grillowane papryki piquillo
  • 1 pikantna marynowana papryczka guindilla
  • 1 duża cebula
  • 1 zielona papryka
  • 6 ząbków czosnku
  • tymianek, liść laurowy
  • papryka suszona pimenton de la vera d.o.p.
  • oliwa z oliwek virgen extra

 

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę paprykę zieloną pokroić w drobną kostkę, cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
  2. Chorizo pokroić w grube plastry, paprykę piguillo i guindilla w duże kawałki.
  3. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, czosnek, zieloną paprykę, dusić przez 10 minut.
  4. Zwiększyć ogień, dodać chorizo, pozostałe papryki i smażyć dopóki chorizo się nie wytopi.
  5. Dodać ziemniaki, przyprawy i podlać wodą tak aby prawie przykryć danie. Gotować na mocnym ogniu bez przykrycia dopóki ziemniaki się nie ugotują a woda prawie cała nie wyparuje.
  6. Podawać bardzo gorące od razu lub po podgrzaniu. Podczas podgrzewania ziemniaki mogą się rozpaść jednak nie wpływa to negatywnie na smak dania.
środa, 16 stycznia 2013, baryg

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: