Carmona Tapas Bar, ul. Chodkiewicza 3, Warszawa Mokotów, +48224141919, carmona@carmona.pl, www.carmona.pl
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Hiszpańska papryka suszona Pimenton de la Vera


 

La Vera to region Hiszpanii w prowincji Extremadura słynący z produkcji najbardziej znanej na Półwyspie Iberyjskim (a może i na świecie?) papryki suszonej.

Produkcja Papryki Pimenton de la Vera podlega ścisłej regulacji przez utworzoną w tym celu instytucję: Consejo Regulador de Pimenton de la Vera która dba o najwyższą jakość produktu oraz zapewnia, iż faktycznie zostala wyprodukowana w regione La Vera w spsób ktorego tradycja sięga XVI wieku.

Pimienton de la Vera różni się od innych papryk unikalnym, lekko dymnym smakiem. Jego źródłem jest nietypowy sposób suszenia - zamiast powolnego suszenia na słońcu i wietrze papryka de la Vera wędzona jest w dymie dębowym bądź z ostrokrzewu późną jesienią. Tylko spełniając takie warunki produkcji można uzyskać tytuł Pimenton de la Vera D.O.P.

Pimenton de la Vera wzbogaci smak właściwie każdego dania do którego używa się papryki suszonej. Można go zarówno używąć do marynat jak i jedynie do wykańczania potraw - szczyptą bezpośrednio tuż przed podaniem.

Świetnie się komponuje na przykład z łososiem:

Mini kanapki z łososiem 

Składniki:

  • żytnie mini bułeczki
  • kremowy serek kozi
  • łosoś wędzony dobrej jakości - najlepszy w kawałku
  • owoce kapara w słoiku
  • papryka Pimenton de la Vera

Przygotowanie:

  1. Pieczywo przekoić na niewielkie części, posmarować serkiem
  2. Łosiosia pokroić w glube plastry - jak do sushi i ułożyć na pieczywie
  3. Kanapkę oprószyć równą warstwąpimienton de la vera (najlepiej przez sitko)
  4. Ozdobić kaparem.

 

Pimenton de la Vera nadaje się świetnie także do marynowania potraw. Np. w klasycznym wydaniu w daniu Bienmesabe:

Bienmesabe

Składniki:

  • 500g filetu z ryby o zwartym mięsie, np. dorsza, w oryginale - rekin
  • Ocet z wina Sherry de Jerez - 100ml
  • Papryka Pimenton de la Vera, Oregano, Kmin rzymski
  • Czosnek (2 ząbki)
  • Jajko
  • Mąka
  • Oliwa z oliwek virgen extra do smażenia

Przygotowanie:

  1. Przyprawy utłuc w moździerzu z czosnkiem dodając powoli ocet
  2. Rybę oczyścić, pokroić w duże kawałki, włożyć do marynaty z octu i przypraw. Odstawić na 3-5 godzin.
  3. Rybę oczyścić z marynaty, panierować w jajku i mące.
  4. Na patelni rozgrzać dużo oliwy, tak aby smażone składniki mogły w niej pływać.
  5. Zapanierowane kawałki ryby smażyć szybko z dwóch stron do zrumienienia. Odsączyć na papierowym ręczniku.

UWAGA! Bienmesabe w innych regionach Hiszpanii może oznaczać zupełnie inne danie - słodki deser z kremem migdałowym.

Na koniec film o produkcji papryki Pimenton de la Vera.

 

piątek, 18 stycznia 2013, baryg

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: