Carmona Tapas Bar, ul. Chodkiewicza 3, Warszawa Mokotów, +48224141919, carmona@carmona.pl, www.carmona.pl
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Sidra

Cydr - czyli po hiszpańsku sidra - to podstawowy napój mieszkańców północnych prowincji Hiszpanii - w szczególności Asturii. W chłodnym, częściowo górskim klimacie trudno o winogrośle - ale jabłonie udają się wspaniale. W związku z powyższym, Asturyjczycy wzorem innych mieszkańców chłodniejszych regionów europy zwykli raczyć się zamiast winem cydrami właśnie.

Cydr to przefermentowany sok jabłkowy o niewielkiej zawartości alkoholu (do 7%). Zwykle lekko gazowany, może być mocno wytrawny (jak większość hiszpańskich sidra), aż do zupełnie słodkich typowych dla cydrów brytyjskich. Cydry zdaża się przygotowywać również z innych owoców, w szczególności gruszek. W innych krajach jabłkowe cydry aromatyzuje się także innymi owocami - malinami, śliwkami i in. 

Picie cydrów wiąże się z szeregiem zwyczajów, przesądów i rytuałów. Przede wszystkim unikalny jest sposób nalewania oraz picia samego cydru. Asturyjskie i baskijskie cydry są lekko gazowane i aby wydobyć z nich pełnię aromatu nalewane są z dużej wysokości lub pod bardzo wysokim ciśnieniem ze specjalnych nalewaków. Skutkiem takiego zabiegu jest niewielka ilość napoju buzująca w szklaneczce, którą należy wypić tak szybko aby nie zdążyła się uspokoić. 

Cydr jest nie tylko napojem, ale także niezbędnym składnikiem wielu asturyjskich potraw. Jego cierpko-słodki smak nadaje ciekawego aromatu marynowanym mięsom, rybom i warzywom. Szczególnie dobrze komponuje się z białymi rybami, chorizo, a także z gorczycą, liściem laurowym i estragonem.

W naszych delikatesach - Hiszpańskie Delikatesy Carmona Tapas Bar - polecamy świetny polski cydr lajk w dwóch odsłonach do wyboru: półwytrawnej i wytrawnej.

Chorizo al Sidra

Składniki:

  • 6 kiełbasek surowe chorizo do gotowania
  • wytrawny cydr (ok 500ml)
  • liść laurowy, gorczyca, ziele angielskie

Wykonanie:

  1. Chorizo nakłuć w kilku miejscach, włożyć do niewielkiego garnka
  2. Podlać obficie cydrem, dodać przyprawy
  3. Zagotować i natychmiast zdjąć z ognia
  4. Marynować minimum 12h
  5. Przed podaniem pokroić w skośne plastry
  6. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, podsmażyć plastry chorizo
  7. Podlać odrobiną marynaty, zredukować, zdjąć z ognia
  8. Podawać z bagietką

 

niedziela, 09 grudnia 2012, baryg

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: