Carmona Tapas Bar, ul. Chodkiewicza 3, Warszawa Mokotów, +48224141919, carmona@carmona.pl, www.carmona.pl
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Crema Catalana


Crema Catalana to chyba najbardziej znany hiszpański deser. Delikatny, lekko waniliowy, trochę cytrynowy, aksamitny krem pod chrupiącą skorupką skarmeliowanego cukru. Idelny i genialny w swojej prostocie. Uwielbiam rozkoszny chrzęst cukrowej skorupki łamiącej się pod delikatnym naciskiem łyżeczki...

Crema Catalana (czyli oczywiście krem kataloński) jest bardzo podobny w smaku i konsystencji do słynnego francuskiego Creme Brulee. Jednak jego wykonanie jest dużo prostsze - nie wymaga dokładnego mierzenia temperatury, długiego pieczenia w kąpieli parowej ani innych trudnych zabiegów. Polecamy! Przepis poniżej.

 

Crema Catalana

litr mleka

6 żółtek

50g skrobi kukurydzianej

150g białego cukru + kilka łyżek brązowego do posypania

skórka z połowy cytryny

gałka muszkatułowa

Mleko zagotować z gałką muszkatułową i skórką z cytryny. Przestudzić.

Żółtka z cukrem ubić do białości. Skrobię kukurydzianą rozrobić z odrobiną mleka.

Ciepłe mleko połączyć z żótkami ciągle mieszając, następnie dodać mleko ze skrobią.

Całą mieszaninę mocno podgrzać, aż do zagotowania. Jak pojawią się pierwsze bąble powietrza natychmiast zdjąć z ognia.

Ciepły krem przecierać przez sito do niewielkich miseczek. Miseczki z kremem schłodzić najpierw w temperaturze pokojowej, potem w lodówce.

Przed podaniem deser posypać brązowym cukrem, cukier skarmelizować specjalnym palnikiem lub wkładająć pod maksymalnie rozgrzaną grzałkę piekarnika na kilka minut.

niedziela, 23 października 2011, baryg

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: