Carmona Tapas Bar, ul. Chodkiewicza 3, Warszawa Mokotów, +48224141919, carmona@carmona.pl, www.carmona.pl
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Jueves Lardero

BOLLOS PREÑAOSDzisiaj tłusty czwartek. Jednak my w Carmonie postanowiliśmy zaproponować Wam coś innego niż wszechobecne pączki z różą i lukrem.

Hiszpanie również świętują tłusty czwartek (czyli tytułowy jueves lardero lub jovelardero) jednak zamiast pączków i faworków wolą mięso i kiełbasę. W tym dniu królują gotowane mięsa, bułeczki z chorizo oraz tortilla z różnymi kiełbaskami. Dzień ten bywa nawet również nazywany dia del tortilla.

Przepis na tortillę już był zatem chcielibyśmy Wam dzisiaj zaproponować przepis na pączki (a właściwie bułeczki) z mięsnym farszem czyli bollos preñaos. Bułeczki te dostępne są cały rok na różnych festynach i świętach, jednak to właśnie w tłusty czwartek stają się hitem - szczególnie w Asturii i okolicach.

Bułeczki przygotowujemy z ciasta chlebowego:

500g mąki

Opakowanie drożdży suszonych

Łyżka oliwy z oliwek

150ml wody

Łyżeczka soli

Łyżka cukru

Drożdże wymieszać z mąką, dodać oliwę z oliwek, sól, cukier i powoli dodając wodę (wg potrzeby - ilość zależy od rodzaju mąki) wyrabiać do uzyskania jednolitej konsystencji i miękkiego, odchodzącego od ręki ciasta.

Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Następnie szybko wyrobić ciasto ponownie, formować bułeczki z farszem w środku i odstawić na blachę na 10-15 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed upieczeniem posmarować jajkiem rozmąconym z łyżką mleka lub wody.

Piec ok. 20 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni.

 

Farsz:

W najprostszej wersji w ciasto chlebowe możemy zawinąć po prostu kawałek dobrej kiełbasy chorizo lub białej butifarry czy longanizy (nadaje się również nasza swojska biała kiełbasa). Warto jednak przygotować trochę bardziej skomplikowany farsz, który wcale nie jest taki trudny:

1 kiełbaska chorizo

Gruby plaster boczku wędzonego surowego

Pół małej cebuli

Ząbek czosnku.

Kiełbaskę i boczek pokroić w drobną kostkę, cebulę również, czosnek posiekać bardzo drobno lub przecisnąć przez praskę. Na patelni wytopić powoli boczek i chorizo, na aromatycznym, czerwonym tłuszczu dusić cebulę i czosnek aż się zrobią miekkie. Ewentualnie doprawić do smaku.

Całość odcedzić z tłuszczu i ostudzić aby farsz był dość zwarty. Nakładać małą łyżeczkę farszu do każdej bułeczki.

 

Smacznego!

 

Przepis (zmodyfikowany) i zdjęcie pochodzą ze strony
http://anicaensucocina.blogspot.com/2011/02/bollos-prenaos.html
czwartek, 03 marca 2011, baryg

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: