Carmona Tapas Bar, ul. Chodkiewicza 3, Warszawa Mokotów, +48224141919, carmona@carmona.pl, www.carmona.pl
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Churros - przepis

Churros Obiecany przepis na churros poniżej:

100g masła

500ml wody

5 łyżek cukru

400g mąki pszennej

4 jaja

cynamon i wanilia do smaku

olej do smażenia

 

 

Masło rozpuścić w wodzie gotując całość na niewielkim ogniu. Dodać cukier, ew. cynamon i aromat waniliowy. Gdy wszystko się rozpuści wsypać całą mąkę za jednym razem i energicznie mieszając drewnianą łyżką wyrabiać ciasto cały czas podgrzewając na niewielkim ogniu. Ciasto powinno się uformować w jednolitą, odchodzącą od garnka i błyszczącą kulę. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia.

Gdy ostygnie wbijać do ciasta po jednym jajku i dokładnie mieszać za każdym razem. Następne jajko dodawać dopiero po uzyskaniu jednolitej konsystencji po wbiciu poprzedniego. Ciasto może się rozdzielać i mieszanie, przynajmniej na początku może być bardzo pracochłonne - tak ma być. Z czasem ciasto się połączy z powrotem.

Po wmieszaniu wszystkich jajek w garnku lub frytownicy nagrzać olej do głębokiego smażenia do 180 stopni. Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać w formie długich, karbowanych paluchów bezpośrednio do gorącego oleju. Smażyć po 1-2 sztuki na raz przez kilka minut z każdej strony do zbrązowienia.

Churros po usmażeniu odsączyć na papierze kuchennym, posypać cukrem pudrem i podawać z gorącą czekoladą do picia.

Smacznego!

wtorek, 08 marca 2011, baryg

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: