Carmona Tapas Bar, ul. Chodkiewicza 3, Warszawa Mokotów, +48224141919, carmona@carmona.pl, www.carmona.pl
Durszlak.pl
Blog > Komentarze do wpisu

Tortilla Espanola


Nasz pierwszy przepis na blogu: zaczynamy od hiszpańskiego klasyka - Tortilla Espanola.

W Hiszpanii tortilla znaczy zupełnie co  innego niż to do czego przyzwyczaiły nas południowoamerykańskie restauracje. W  hiszpańską tortille nie  zawiniemy fajitas, nie zrobimy z niej  nachos. Hiszpańska tortilla to samodzielne danie, podawane co najwyżej z odrobią świerzej bagietki i  kroplą mocno czosnkowego sosu aioli.

Pod nazwą tortilla w hiszpani kryje się  gruby, mięsisty omlet z ziemniakami i odrobiną cebuli. Można dodać również wiele innych składników, ale klasyczna wersja jest cudownie prosta i przepyszna. Tradycyjnie na śniadanie Hiszpanie jadają właśniet taką tortillę podaną na kromce świeżej bagietki. Połączenie wygląda na dość dziwne - w końcu to chleb z ziemniakami - ale zaręczamy, że jest na prawdę świetne. Warto wpaść do Carmony na codzienne śniadanie aby je wypróbować.

Przepis na Tortillę poniżej

6 jaj

3 duże ziemniaki

1 cebula

pół szklanki mleka

sól

pieprz

olej do smażenia

Ziemniaki pokroić w plastry lub grubszą kostkę, cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzać lekko olej i dusić ziemniaki około 20 minut. Ziemniaki powinny zmięknąć, ale nie powinny się zarumienić. Pod koniec dodać cebulę.

Warzywa odcedzić z oleju, ostudzić. Jajka rozmieszać widelcem z mlekiem, przyprawić solą i pieprzem. Tortownicę lub naczynie do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, wlać jajka wymieszane z warzywami.

Wstawić do pieca rozgrzanego do 200 stopni, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec około 30 minut. Wyjąć z pieca, otudzić. Jeszcze ciepłą wyjąć z formy i ostudzić do końca.

Pokroić jak tort, podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłą ze świeżym pieczywem i sosem aioli.

Przepis na aioli już niedługo.

Smacznego!

niedziela, 20 lutego 2011, baryg

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
noirdesir2
2012/09/15 13:59:06
taką jadłam w hiszpanii i taką zrobię dziś w domu :))